راهنمای مسافرین PIS با استفاده از دیجیتال ساینج و نمایشگرهای صنعتی در ایستگاههای قطار ، مترو ، اتوبوس به عنوان جزیی از سیستم راهنمای مسافرین به شدت گسترده شده است . در ایستگاههای مترو وضعیت قطار ها در خط در لحظه بر روی نمایشگرها نمایش داده شده و بدین ترتیب مسافرین از زمان رسیدن قطار مطلع شده و نیز اطلاع رسانی در مورد اتفاقات پیش بینی نشده و تاخیرهای ممکن و پیغام های اضطراری و پیغام های آموزشی و حفاظتی نیز بر عهده سامانه راهنمای مسافرین می باشد .
علاوه بر موارد بالا سامانه فرابین PIS قادر به پخش وضعیت آب و هوا و اوقات شرعی و نیز پخش تبلیغات و تیزرهای مشتریان جهت درآمد زایی همراه با امکان پخش برنامه های زنده و شبکه های تلویزیونی بر روی نمایشگرهای صنعتی مستقر در ایستگاهها می باشد . در ایستگاههای قطار بین شهری و اتوبوس سامانه فرابین علاوه بر قابلیتهای ذکر شده قادربه نمایش اطلاعات سکوهای مسافرگیری و تخلیه مسافرین نیز می باشد.
سیستم مرکزی واقع در مرکز فرمان:
به عنوان مرکز تصمیم گیری برای اختیارات مدیریت ، واحد کنترل مرکزی کل سیستم را مدیریت و تنظیم می کند . در صورت لزوم این سیستم دستورات تخلیه مسافرین و سایر دستورالعمل ها را به مراکز کنترل فرعی ایستگاهها پخش می کند.
سرور اصلی PIS :
وظایف سرور اصلی شامل ذخیره بانک اطلاعاتی ، اجرای برنامه ها بر طبق برنامه زمانبندی شده، ذخیره فایل ها، تبادل اطلاعات با ایستگاه ها و ایجاد اینترفیس با سیستم سیگنالینگ برای دریافت اطلاعات مربوط به قطار و همچنین کنترل همه خروجی اینترفیس ها با سیستم های دیگر می باشد.
سرور پشتیبان PIS :
وظایف سرور پشتیبان همانند سرور اصلی می باشد به علاوه آن که در تمام مدت همراه با سرور اصلی به سورت لحظه ای به روز می شود. حال چنانچه به هردلیل مانند قطعی شبکه، خرابی سخت افزاری یا … سرور اصلی به صورت اتفاقی و یا عمدی از مدار خارج گردد، سرور پشتیبان بلافاصله جایگزین آن خواهد شد و من بعد کلاینت ها تراکنش های خود را با سرور پشتیبان به انجام می رسانند.
کنسول اپراتوری PIS :
این بخش مسئول ایجاد پیغام های دو زبانه از پیش تعریف شده و پیغام های جدید می باشد که شامل یک کامپیوتر (workStation) می باشد که وظیفه مانیتورینگ و نگهداری و اپراتوری را به عهده دارد.
اتاق کنترل ایستگاه ها:
اتاق کنترل ایستگاه ها شامل یک کامپیوتر (workStation) می باشد اطلاعات را از طریق شبکه انتقال ، از مرکز کنترل اصلی(مرکز فرمان) دریافت می کند و از طریق شبکهLAN محلی به نمایشگر ها ارسال می کند.
این واحد قابلیت این را دارد که در صورت عدم ارتباط با مرکز فرمان ، می تواند بطور مستقل عمل نماید.
نمایش اطلاعات در نمایشگر های نصب شده در ایستگاه ها:
اطلاعات جهت نمایش از اتاق کنترل ایستگاه به نمایشگرهای صنعتی نصب شده در سکوها از طریق شبکه LAN ارسال می شود.نمایشگرهای سکو ها این قابلیت را دارد که در صورت عدم ارتباط با کنترلر محلی ، میتواند بطور مستقل حداقل اطلاعات لازم (ساعت، اوقات شرعی ، دمای محیط و….) را نمایش دهند. لازم به ذکر است امکان نصب نسخه های مختلف کلاینت نرم افزار بر روی سیستم عامل های ویندوز، اندروید و یا مستقیما برروی نمایشگرهای سامسونگ (SSSP3 و SSSP4) وجود دارد.
توضیحات عمومی:
سیستم اطلاعات مسافرین (PIS) باید قادر به ارائه موارد ذیل باشد:
– اطلاعات ورود و خروج قطارها به ایستگاهها
– اطلاعات موقعیت قطارها در مسیر
– پخش تبلیغات
– پخش پیغام های مورد نیاز
– پخش پیغام های اضطراری
الزامات کاربردی: سیستم PIS در هر ایستگاه به صورت اتوماتیک یا توسط اپراتور باید قادر به ارائه و پخش پیغام های از پیش ضبط شده و یا پیغام های لحظه ای حداقل به دو زبان فارسی و انگلیسی باشد .پخش تصاویر متحرک و یا پیغام های متنی قابل فهم توسط هر شخص از دیگر الزامات این سیستم می باشد . اپرانور سیستم PIS باید قادر به انتخاب ایستگاهها و نواحی مختلف سیستم بوده و بتواند حالت اتوماتیک و یا دستی را برای اعلان عمومی در آن ناحیه فعال نماید.
وضعیت سیستم PIS باید توسط سیستم SCADA مانیتور شود (وضعیت ، آلارم ، خطا و ….. )
حالات عملکرد : سیستم اعلان عمومی باید قادر به کنترل از طریق سیستم سوپروایزری کنترل (VCS)باشد و دارای دو حالت به شرح ذیل می باشد.
حالت اتوماتیک : انتقال یک پیغام از پیش ضبط شده در صورت وقوع یک رویداد خاص (مثلاً ورود قطار به ایستگاه)
حالت دستی: ارسال پیغام برای نمایش توسط اپراتور
سطوح عملکرد: باید یک ناحیه برای نمایش پیغام ها در قسمتی از نمایشگر پیش بینی گردد.
حالتهای مختلف پیغام هر ایستگاه :
۱٫اتوماتیک : انتقال یک پیغام از پیش ضبط شده در صورت وقوع یک رویداد خاص شبیه آلارم حریق.
۲٫دستی : اپراتور قادر به انتقال پیغام به نمایشگر به نمایندگی از واحد کنترل مرکزی می باشد.
هدف:
هدف از این سامانه نمایش اطلاعات مربوط به وضعیت قطارها موقعیت قطارها نسبت به ایستگاهها نمایش پیغام های اضطراری ، اطلاع رسانی راههای ورودی و خروجی و پخش تبلیغات می باشد .
ارتباط PIS با سایر سیستم ها
سیستم PIS باید قادر به ارتباط با سایر اجزاء سیگنالینگ به شرح ذیل باشد:
اینترفیس با ( Time Distribution System ( TDS
جهت سنکرون کردن زمان بین اجزاء سیستم نیاز به اینترفیس با سیستم TDS می باشد.
– این اینترفیس کانال ارتباطی بین PIS و TDS می باشد .
– TDS سیستم ، اطلاعات زمان را به صورت استاندارد برای طرف مقابل ارسال می کند و ارسال این اطلاعات به صورت یکطرفه و در شبکه می باشد.
– برای ارسال اطلاعات از پروتکل UDP در شبکه استفاده می شود.
موقعیت فیزیکی اینترفیس در اتاق کنترل می باشد.
اینترفیس PIS با SCADA و VCS
– این اینترفیس برای ارتباط بین واحد سیگنالینگ (PIS) و SCADA می باشد و دارای شماتیک و مشخصات ذیل می باشد
توضیحات اینترفیس:
– اینترفیس بین PIS و SCADA به صورت دو طرفه در بستر شبکه (اترنت) می باشد.
– SCADA قابلیت مانیتور کردن PIS را دارد و مواردی مانند آلارم در : حالت وجود خطا / نقص در سیستم / حالت وضعیت تجهیزات / در SCADA ثبت و قابل مشاهده می باشد.
مشخصات اینتر فیس :
– این اینترفیس در OCC شکل می گیرد و به این صورت می باشد.
– هردو LAN A و LAN B شبکه فرابین ، اینترفیس سرورPIS هستند
– هردو LAN A و LAN B شبکه اسکادا ، اینترفیس سرور SCADAهستند
– هردو SwitchA و SwitchB تجهیزات شبکه از شبکه اصلی می باشند.
اینترفیس با ATS (سیگنالینگ)
– این اینترفیس برای ارتباط سیستم نظارت اتوماتیک (ATS) با سیستم PIS می باشد.
– اینترفیس بین PIS و ATS به صورت یکطرفه در بستر شبکه (اترنت) می باشد.
توضیحات اینترفیس:
– اطلاعات شبیه زمان ورود و خروج قطارها و موقعیت آنها از طریق ATS به PIS منتقل می گردد.
– PIS لازم نیست اطلاعاتی را به ATS ارسال نماید.
– زمان ورود و خروج قطارها ، جهت حرکت قطار بعدی، شماره قطار در هر ایستگاه از طریق ATS به PIS منتقل می گردد.
مشخصات اینترفیس:
– این اینترفیس در OCC شکل می گیرد و به این صورت می باشد.
اینترفیس با Public Address
– همة داده های مربوطه به زمان رسیدن قطار بعدی ،جهت حرکت ، شمارة قطار در هر ایستگاه و پیام های حیاتی مانند حریق ، تخلیه و شبیه آن باید قابلت اعلان از طریق سیستم های PA مستقر در همة ایستگاهها را داشته باشد.
اینترفیس PIS با OCC
– مانیتورینگ
– سیستم PIS از طریق SCADA مانیتور خواهد شد.
دستورات کنترلی :
– سیستم PIS از طریق سیستم MMI کنترل خواهد شد.
– سیستم PIS مستقر در OCC اینترفیس های مختلف با سیستم های مختلف مانند سیستم های تبلیغات ، ATS و….. خواهد داشت و اپراتور می تواند دستورات کنترلی را به این سیستم ها ارسال نماید.
مدیریت :
– سیستم PIS از طریق یکدستگاه کامپیوتر(PC) قابل مدیریت می باشد.
اینتر فیس PIS با Power Supply
– سیستم PIS باید دارای باطری پشتیبان باشد به نحویکه بدون استفاده از منبع اصلی قادر به حدود ۲ ساعت کارکرد باشد.
اینترفیس PIS با سیستم تهویه
– سیستم PIS می تواند میزان گرمای مصرفی تجهیزات خود را به پیمانکار سیستم تهویه ارائه نماید.
۴-۱) نمایشگر های منفرد
دراین حالت میتوان نمایشگرهای مختلف با سایزهای مختلف به صورت معمولی یا ایستاده با توجه به محل مورد نظر انتخاب و نصب نمود و سپس آنها را در سمت نرم افزار در گروه های چندتایی یا تکی دسته بندی نمود و در هر لحظه فقط با زدن چند کلیک ساده از مرکز تمام اطلاعات قابل نمایش برروی آنها را بروز کرد.
۴-۲) نمایشگر های ویدئو وال
با افزایش سایز نمایشگرها علاوه بر افزایش تصاعدی قیمت ، تکنولوژی ساخت نیز سخت تر می شود تا جایی که برای سایزهای بسیار بزرگ امکان استفاده از یک نمایشگر وجود ندارد. لذا مانیتورها را در کنار یکدیگر قرارداده تا سطح مقطع آنها افزایش یابد. همچنین برای کاهش اثر تعدد مانیتورها و حذف خطوط جدایش آن ها، مانیتورهای بدون قاب (Bezel less) ساخته شده اند که با درکنار هم قرار گیری آن ها خطوط جدایش بسیار کم اثر خواهند شد.
۴-۳) نمایشگر های راهنما و اطلاع رسان (داخل یا خارج واگن)
این نوع نمایشگرها در دو نوع لمسی و غیر لمسی و عمدتا به صورت کیوسک و دارای استند و پایه بوده و در سایزهای مختلف عرضه می شوند که وظیفه اصلی آن ها هدایت مراجعین به هدف مورد نظر آن ها به صورت دیداری ساده و یا تعاملی (در صفحات لمسی) می باشد. همچنین نمایشگرهای مدرن استرچ ۸۶ اینچ جدید نیز میتوانند همانند تابلوهای راهنمای بسیار عریض با ارتفاع کم (مانند ۴ نمایشگر از عرض بهم متصل اما بدون خط جدایش) در مسیر یابی یا اطلاع رسانی نقش ایفا نمایند.
شرکت فرابین گستر پژواک به عنوان اصلی ترین توسعه دهنده سیستم دیجیتال ساینج و ویدئو وال برای شرکت های LG (گلدیران)، سامسونگ (سام الکترونیک) ، Vestel (هماهنگ) و فیلیپس ، با درنظر گرفتن صرفه اقصادی آن در دنیای مدرن دیجیتال در سطح کشور می باشد.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]